Milyen legyen a bojler?

A bojler felel otthonunk használati melegvíz előállításáért. Ehhez a kazánokhoz és egyéb hőtermelő egységekhez hasonlóan energiát kell termeljen. Ebben az esetben azonban a megtermelt melegívz tárolására is alkalmas kell legyen egyszerre, így bizonyos vonatkozásaiban rokona a puffertartálynak is. Tehát a bojlerek közt is akad több féle megoldás, hogy milyen energiát is használjunk fel, amikor vizet melegít számunkra a készülék. Persze választhatunk kombi kazánt is, de sok esetben szolgál külön készülék a víz melegítésére.

Ez általában olyankor praktikus, amikor a gépház messze van a felhasználás helyétől – egyszerűen annyit veszt a hőmérsékletéből a víz, mire odaér, hogy nem éri meg. Manapság mindemellett sok készülék magának melegít vizet, mint egy mosógép például, itt nem is kell tehát azzal számolnunk, hogy a zuhanyzáshoz használt vízből fogja elvenni a neki szükségeset.

Ott tehát, ahol külön bojler mellett döntenek, meg kell nézzük, milyen energiahordozók állnak rendelkezésre. Áram mindenhova be van vezetve, de van-e lehetőségünk gázra váltani? Ebben az esetben külön ügyelnünk kell arra, hogy kéményt építsünk be, mindemellett megérheti a fáradozás, hiszen ez általában a legolcsóbb nyersanyag.

Ha mindkét lehetőség rendelkezésünkre áll, számos szempontunk lehet. Mint említettem, hosszútávon sok kicsi sokra megy és a havi számla a gáz bojler használatával valószínűleg olcsóbb lesz. Ellenben kéményt csak ezért beépíteni macerás és hovatovább költséges is. Úgyhogy ha a cserelehetőség, illetve a gyors helyzetmegoldás motivál minket, az elektromos megoldás lehet a nyerő. Ebben az esetben is megfoghatjuk a költségeket éjszakai áram beüzemelésével. Ha pedig olyan modellt választunk, amihez alternatív energiaforrásokat lehet kapcsolni, még tovább spórolhatunk!

Anno még így melegítettük a vizet.

A bojler vásárlás főbb szempontjai:

Az egyik legfontosabb, hogy gazdálkodjunk a hellyel. Egy Ventil bojlerben típusától függően rengeteg, akár kétszáz liter víz kell elférjen, ezt nem lehet kompaktra csinálni. Akárhova tervezzük is be, a készülék helyigényével számolnunk kell. Szerencsére az optimális elhelyezéshez a gyártók is igyekeznek minden lehetőséget megadni. Találunk álló bojlert és falra szerelhető verziót is, így akár az a terv, hogy a fürdőszoba bútorokba rejtjük, vagy a belmagasságot kihasználva lógatjuk fel, minden eshetőségre találunk nekünk készített modellt.

Nem csak a fizikai méretet kell felmérnünk, de az űrtartalmat is. Honnan tudhatjuk, mekkora bojlerre van szükségünk? Ehhez figyelembe kell venni hányan is lakunk a háztartásban és mik a konkrét szokásaink? Egymás után megy reggel a család minden tagja zuhanyozni, aztán még a mosogatógép is rázendít? Akkor elég nagy bojlerre lesz szükségünk. Ugyanakkor, ha reggel ketten, este ketten zuhanyoznak, már korántsem fontos, hogy egyszerre álljon annyi melegvíz rendelkezésre. Általában ötven liter per fő vízmennyiséggel szokás számolni, de ezt érdemes a szokásainkhoz igazítani. Ahol pancsolós gyerekek vannak, vagy a család nőtagjai órák hosszat szöszmötölnek a fürdőben, ott jobb, ha ráhagyással számolunk.

Gondoljuk át, milyen funkciókat akarunk, illetve engedhetünk meg magunknak. Bizonyos modelleken mi állíthatjuk a hőmérsékletet, egyszerűbb verziókon beépített automatizált termosztát működik. Van, amelyiket programozni is lehet – ezáltal méginkább spórolhatunk – a legmodernebbek pedig már az okos otthonhoz is csatlakoztathatóak.

Hova kerüljön a bojler? Egyáltalán be fog férni?

A megálmodott bojlert nem minden esetben könnyű megtalálni. Mint említettem, a gyártók álló és falra szerelhető bojlerek különböző méretű darabjait ajánlják, sőt, akadnak slim fit, hengeres, de szögletes alakúak is. Viszont egyedi igényeink bizonyos szinte mindenképpen kompromisszumra kényszerülnek. Ha másért nem, hát mert negyvenhét egész tizenkilenc literes készüléket nem fogunk találni, csak ötven literest. Általában a mosogatáshoz használt átfolyó vizes vízmelegítők könnyen megbújnak a konyhában és nem merül fel velük az a probléma, hogy hova kerüljenek – legfeljebb esztétikai okokból. Viszont a nagy méretű társaiknál már igenis problémát okoz az elhelyezés.

mosogatáshoz kicsi bojler is elég

Hol keressek bojlert?

A márkahűség némileg bekorlátozza a lehetőségeinket, ezért mindenképpen érdemes inkább a fő funkciókat, semmint egy kimondott márkát meghatározni. Amit azért tartsunk szem előtt az a garancia és a hazai szervízelhetőség. A hazai gyártóknak a legkiválóbb a lefedettsége ilyen szempontból, ellenben néhány külföldi gyártó is egész jó szervízrendszert alakított ki. Általában a garancia előfeltétele, hogy a márka által leszerződtetett szerelő üzemelje be a készüléket, egyes esetekben a rendszeres karbantartás is szerepel feltételként – ezt egyébként is érdemes megtennünk a vízkő káros, de elkerülhetetlen hatásai miatt. Éppen ezért érdemes nézni a márkát, de nem megragadni egynél. Mindemellett sokat nyerhetünk azon is, ha online vásárolunk. Kényelmesen összehasonlíthatjuk egyes modellek funkcióit és arról is tájékozódhatunk, hogy hol találjuk meg az adott készüléket, berendelhetjük raktárról.