Milyen kutyaházat vegyek?

Kedvenceink kifejezetten szeretnek a szabadban lenni és egy házőrző esetében sem árt, hogyha a kertben van a kutya. Ellenben ha szabadon tartjuk, neki is szüksége van egy helyre, ahova visszavonulhat, ez pedig a kutyaház. Jobb adni neki egy megfelelő helyet, különben talál magának, abban pedig nem biztos, hogy örömünket leljük. A kutyaház véd az esőtől, hótól, hidegtől és alapvetően is szolgáltat egy olyan zugot, ahova ebünk is elvonulhat, melyre néha neki is szüksége van.

Az viszont, hogy pontosan milyen kutyaház is kell, nagyon sok tényezőtől függ és igen széles a skála. Nyilván nem veszünk egy bernáthegyinek húsz centi magas házat, de ezen belül, hogy is legyen okos az ember? Mi az, ami kutyánknak kényelmes? Ebeink hajlamosak mindent hálával fogadni, így nehezen derül ki olykor, hogy amúgy vágynának még ennél talán többre is. Jó tehát, ha mi próbálunk helyettük is okoskodni: milyen kutyaházat vegyünk?

A kutyaház alapvető mércéje a marmagasság

Az igen alapvető, hogy a kutyaház akkor jó, ha befér a kutyánk. De pontosan mit is jelent ez? Legegyszerűbb megmérnünk ebünk marmagasságát, ez majd kiadja, mekkora kell legyen minimum a ház. Nem feltétlenül szükséges, hogy kutyánk felemelt fővel is be tudjon somfordálni, hiszen nagyrészt feküdni és aludni fog itt. Úgyhogy bőven elég lesz a marmagasság is még akkor is, ha a kutyaház nagytestű kutyának készül.

Cabane à huskys

Milyen típusú kutyaházak vannak?

Sokan csak a klasszikus középen nyíló kutyaházat ismerik, de van ám itt is választék, amit érdemes a kutya habitusához igazítani. A középen nyíló házaknak általában egy légtere marad csak belül. A kutya bent elheverhet vagy félig kilóghat a helyéről és kémlelheti a világot, birodalmát, a kertet. Ez egy nyitottabb megoldás, olyan kutyáknak való, akiknek ritkán szokása teljesen elvonulni, nem keresik a magányt és minden tekintetben kíváncsiak, részesei akarnak lenni minden eseménynek.

Mondhatnánk, hogy de hiszen minden kutya ilyen, de ez önámítás. Igenis vannak a kutyák közt is félénkebb, morcosabb típusok, akik igénylik, hogy elvonulhassanak a világ zajától és legyen egy kizárólag saját kis vackuk. Ebben az esetben jól jöhet egy szeparált kutyaház, ahol a belső tér is két részre oszlik. Ilyenkor értelemszerűen nem középen lesz az ajtó, hanem oldalt, kvázi az „előszobába” jutunk innen és csak eztán a belső térbe.

Időjárás és a kutyaház

Bizony a kutyaház télen-nyáron kint lesz a kertben. Ez természetesen azt jelenti, hogy meg kell birkózzon az időjárás viszontagságaival is. De mi van akkor, ha nálunk olyan Szibériai telek és szélfuvallatok vannak? Megfontolandó, hogy szigetelt kutyaházat vegyünk. Ezek igen masszív kivitelezések, gyakorlatilag duplán készül el a kutyaház a két lambéria réteg közt pedig hungarocell szigetelés található.

Egy ilyen kutyaház akár tíz fokot is javíthat a kinti hőmérséklethez képest, ami télen kiváló, de nyáron is megvan a maga szerepe. Hazánkban talán inkább a nyári kánikula az, amire érdemes jobban felkészülni, hiszen a harmincöt-harmincnyolc fokokat mi alig bírjuk, hát még szegény bundás barátaink. Nekik pedig légkondijuk sincs! Ami viszont lehetne nekik, az egy hőszigetelt kutyaház, ahol valamennyire azért hűsölhetnek.

Hőszigetelés nélküli https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_KUTYAFELSZERELES_Kutyahaz-261 kutyaház abban az esetben elegendő, ha a kutya alapvetően nem csak kinti kutya – ennél védettebb és állandóbb hőmérsékletű helyen él. Hogy ez a garázs, az istálló, vagy bent a ház, ebből a szempontból lényegtelen.

Gazdi praktikák a kutyaház készítés közben

Nyitható tetős kutyaház

Ez gyakorlatilag a takarításnál, szellőztetésnél jelent könnyebbséget. Ugyan a legtöbb kutya nem piszkít a házba, mégis előfordulhat, hogy ebünk lebetegszik, esetleg öklendezik odabenn. De egy sokkal egyszerűbb és prózaibb példánál maradva: a hosszúszőrű kedvencek egész kis fészket tudnak maguk alá vedleni. A felülről nyitható kutyaházat úgy képzeljük el, mint egy ládát, aminek a fedele alatt van a kutya vacka. Csak felnyitjuk és már takaríthatjuk is. Sokkal könnyebben hozzáférünk a rejtett zugokhoz így.

Kivehető válaszfal

A válaszfalról korábban ejtettünk már szót, segít plusz egy kis légteret kialakítani a kutyaházon belül. Ez egyrészt az elbújást, szeparálódást segíti, másfelől a hőmérséklet is magasabb lehet a belső térben így. És pont ez az, ami télen praktikus, nyáron meg kifejezetten nem. Ezért hasznos a kivehető válaszfal, melyet idényszerűen csereberélhetünk. Nyáron szellősebb, télen melegebb helységet biztosítva így a kutyánknak.

Teraszos kutyaház

Mondhatnánk, hogy micsoda luxus ez a kutyának, de valójában vannak gyakorlati hasznai is. Az előterasz hasonló szerepet lát el, mint egy emberi lak esetében tenné. A sár, kosz, amit behordana, nagyrészt itt fog lepotyogni. Könnyű tisztítanunk. Nyáron heverészhet, napozhat itt, illetve az ételt, italt is valószerűtlenebb, hogy belenyomná a tujába, virágágyásba, sáros földbe, mikor eszik.

Hőfüggöny

Nem egy nagy wasistdas, viszont sokat számít. A már belehelt kutyaház melegét segít benntartani, kinn tartja a szelet és nem egy nagy beruházás. Viszont van kutya, aki rágókának használja. Úgyhogy érdemes az első kihelyezés után figyelnünk, mit kezd vele a kutyus. Ha megbarátkozik vele és nem tesz benne kárt, igencsak hasznos elem.

Fog-e elleni a kutyánk?

Onnantól, hogy feltettük magunknak a kérdést, szinte minden vetülete magától értetődő. Nagyobb, biztonságosabb, melegebb és szeparáltabb tér kell. Tehát válaszfal, nagyobb méret, szigetelés és lehetőleg nyitható fedél.