A kutyatápok világáról, illetve a kutyatartásról

Alapvetően úgy gondolom, hogy kutyatartónak lenni egy elképesztően felelősségteljes dolog, hiszen a legtöbb esetben, ilyenkor tapasztaljuk meg először, hogy mennyire fontos az, hogy mellettünk legyen egy olyan lény, melynek folyamatos jelleggel kell a gondját viselnünk, illetve állandóan támaszkodhat ránk, hiszen mi nyújtjuk számára az örömöt és valamelyest a létezést is. Mi gondoskodunk róla, válasszuk ki számára a megfelelő kutyatápot és gondozzuk úgy, mintha a számunkra ő lenne a minden. Én személy szerint például mindig azt javaslom, hogy ha egy pár úgy érzi, hogy már készen van arra, hogy gyermeket vállaljon és belépjen egy olyan korba, ahol nem érte felelnek, hanem ő felel másokért. Természetesen ez az egyik legszebb időszaka az életünknek, viszont amikor elértünk ebbe az időszakba, akkor elképesztően fontos az, hogy pontosan tudjuk, hogy mit vállalunk és ehhez mérten menjünk bele egy ilyen jellegű nagyobb feladatba. Én éppen ezért szoktam javasolni azt pároknak, akik gyermekvállalás előtt állnak, hogy feltétlenül próbáljanak meg először egy olyan lényről gondoskodni, mely ugyan igényel törődést, de közel sem annyit, mint mondjuk egy kisbaba. Így érdemes ilyenkor egy kiskutyát venni, melyen elkezdhetjük gyakorolni azt, hogy milyen másért felelősséget vállalni és úgy létezni, hogy immár nem csupán magamért vállalok felelősséget, hanem mindazokért, akik mellettem vannak az élet folyamán. Jelen esetben a párom és a kiskutya, akit befogadtunk és amennyiben ezt az akadályt jól ugrottuk át, akkor egyértelmű számunkra, hogy immár jöhet a kisbaba és készen vagyunk arra, hogy egy új kis életről gondoskodjunk, hiszen a kiskutyán keresztül, hacsak kis mértékben is, megtapasztalhattuk, hogy milyen gondoskodni egy ránk utalt életről, mely tulajdonképpen teljesen megbízik bennünk és mi jelentjük számára a mindent.

A kutyatartásról, mint a gyermek első felelősségvállalásáról, avagy a kutyatápok világáról

Alapvetően úgy gondolom, hogy szintén nagyon jó módszer egy kutyatartása abban az esetben, ha gyermekünket szeretnénk felelősségre tanítani, hiszen számára a felelősség vállalás egy olyan jellegű biztos pont, mely ténylegesen segít neki a fejlődésben és abban, hogy megtanuljon komoly felelősléget vállalni egy másik teremtményért. Hiszen neki kell gondoskodni a kiskutyáról, neki kell gondoznia, minden egyes nap többször megsétáltatnia és segíttetnie a fejlődésben, neki kell kiválasztania a megfelelő kutyatápot számára, melyet minden egyes nap oda ad neki és neki kell oda figyelnie, hogy ezek a kutyatáp típusok a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák. Neki kell elvinnie orvoshoz, ha éppen valami probléma adódik és neki kell ápolnia a ha, betegeskedik a kis jószág. Vagyis mindent összegezve megtanul a gyermek egészen fiatalon felelősséget vállalni, azért ami az övé, így abszolúte megbízható és felelősségteljes fiatal fog belőle válni. Természetesen amennyiben szülők vagyunk mindenképpen érdemes arra is nagy hangsúlyt tennünk, hogy abszolúte oda figyeljünk arra, hogy a gyermekünk megfelelően gondozza azt a kis jószágot. Én úgy gondolom, hogy meg kell hagyni neki a szabadságot, hogy a kiskutyát úgymond ő, „nevelje” viszont emellett ellenőriznünk kell folyamatosan, hogy a megfelelő kutyatápot adja e számára, illetve úgy gondoskodik e róla, ahogy az megfelelő, hiszen valljuk be nem biztos, hogy azonnal ösztönösen tudni fogja azt, hogy hogyan kell egy kiskutyáról gondoskodni.

A kutyatáp kapcsán mit magyarázzunk el a kis gazdinak?

Valószínűleg szükséges lesz számára elmagyarázni például azt, hogy milyen jellegű kutyatápot érdemes kiválasztania és miért az a fontos és miért ne másikat válasszon. Illetve szintén el kell neki magyarázni azt, hogy mennyire fontos a kutyusnak a megfelelő táplálék bevitel és heti hányszor adjon a kutyusnak ételt, illetve érdemes elmagyarázni számára azt, hogy mennyire fontos az, hogy a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiség is bejusson a kutya szervezetébe a jószág fejlődésének a tekintetében. Ugyanis amennyiben nem fejlődik rendesen a szervezete, komoly egészségügyi problémák is adódhatnak, így érdemes már alapvetően olyan kutyatápot választani, ami ezt a vitamin illetve ásványi anyag mennyiséget tartalmazza, és nem kell külön ezeket még beszerezni, hanem magában a kutyatápban megtalálható a kutya szervezetének és egészséges fejlődésnek szükséges vitamin mennyiség. Illetve feltétlen ügyeljünk arra, hogy biztosítsa a kutya számára szükséges mozgásmennyiséget, hiszen akkor lesz teljesen egészséges a kutyusunk, ha tud mozogni a mozgásigényének elegendőt.