Mi mindenre jó a szivattyú?

Akinek kertje van, azonnal tudja, hogy bizony hasznos eszköz egy szivattyú a háznál. Ugyanakkor, akinek nincs olyan szerencséje, hogy kertes házban nőtt volna fel, nem biztos, hogy tisztában van vele, hogy a szivattyú mi mindenre jó. Mert természetesen szívja a vizet, de ez önmagában nem határozza meg túlságosan, hogy ezt a funkciót mire is használjuk fel.

A szivattyú az az eszköz, amihez akkor nyúl az ember, ha eláztatja a pincét az eső, ugyanakkor a kerti locsolásnál, szökőkutak kiépítésénél is sokoldalúan alkalmazható. Használhatjuk a természetes ivóvizek felszivattyúzására, de valójában kert nélkül is hasznos lehet – a növényeink öntözését is programozhatóvá teszi. Nézzük hát végig az alapfunkciókat: mi mindenre jó is egy szivattyú?

A szivattyú feladatai: Öntözés

Mint említettem, nem feltétlenül kell kert ahhoz, hogy hasznot hozzon egy szivattyú. Igazán technikás felhasználók arra is használják, hogy a házon belüli növényeket rendszeresen locsolni tudják, így nem kell feltétlenül szomszédokat, rokonokat felkérni erre a nemes feladatra, ha elutaznánk. Ez persze különféle öntöző automaták formájában is kifejlesztésre került, ahol már programozható idővezérlés szabályozza a locsolást, gyakorlatilag ez akár rendszeresített módja is lehet a növények napi vízigény-ellátásának.

No de lépjünk ki a kertbe, ahol az igazán kőkemény locsolásokat végezzük. Azt remélhetőleg mindenki tudja, hogy tűző napon nem érdemes locsolni, hiszen ilyenkor semmi más nem fog történni, minthogy a fűszálakon, leveleken megült vízcseppek összegyűjtik a fényt és szépen kiég a fű, megpörkölődnek a levelek. Szóval tűző napon le locsoljunk! Ellenben reggel és naplemente táján, ami a csövön kifér! És itt a kulcsszó, akarjuk-e, hogy elzárószelep legyen azon a csövön? Mert ha olcsóbb PVC tömlőt veszünk, az bizony nem nyomásálló, és hiába próbálunk rájuk szerelni egy elzárószelvényt. Nyomásálló tömlővel azonban ilyen gondunk nem lesz, pláne, ha az UV védelemre is oda tudunk figyelni – így tovább bírja majd a strapát.

Ha már megvan a megfelelő tömlő, utánanézhetünk annak is, mivel locsolunk. Az ivóvíz viszonylag drága mulatság ehhez, ráadásul nem is minden esetben áll korlátlanul rendelkezésre. Sokkal egyszerűbb valamilyen közeli természetes vízforrást felhasználni. Van-e tó, talajvíz, patak a környéken? Tökéletesen alkalmas ez is a locsolásra, csak ugye oda kell juttatni. És itt jön a képbe a szivattyú.

Milyen háztartási szivattyúk vannak?

  1. Kerti szivattyú

Viszonylag kis mélységről képesek felemelni a vizet, de ez bőven elég a legtöbb alapfunkció ellátásához. Egy talajvízi kútból, földbe süllyesztett ciszternából könnyűszerrel meglocsolhatjuk a kertet.

  1. Háztartási automata szivattyúk

A kulcsszó itt az automata. Hiszen gyakorlatban pontosan ugyanazt a feladatot látják el, mint a fenti esetben írtuk, de ezeket már beépíthetjük egy ilyen rendszerbe. Amennyiben megfelelő nyomáskülönbség lép fel, a szivattyú pumpálni kezdi a vizet – ezt a működést általában mi indítjuk be egy csap megnyitásával.

  1. Benzinmotoros szivattyú

Az előbbiektől a https://www.ventil.hu/szivattyu/ a mobilitásában tér el leginkább. Mivel nem elektromossággal, hanem benzinnel működik, nem is szükséges rákötnünk a hálózatra. Igencsak hasznos tud lenni, ha váratlan helyzetben van szükségünk szivattyúzásra: például, ha eső, vagy belvíz árasztotta el a nyári lak pincéjét.

  1. Búvárszivattyú

A búvár előtag arra utal, hogy ez a készülék nem a vízfelszín fölött elhelyezkedve szívja a vizet, hanem a vízszint alá helyezve pumpálja felfelé. Nagyjából hasonlóan erős nyomással birkóznak meg az egyszerűbb modellek, mint egy kerti szivattyú, viszont nem túlzottan érzékenyek a víz tisztaságára, ha különféle szilár részecskék lebegnek – avar, növények, kavicsok – a szivattyúzni szánt vízben, jobb választás lehet a búvárszivattyú. Emellett pedig pofonegyszerű a beüzemelése is.

A Búvárszivattyú tulajdonságai

A búvárszivattyú egy igen hasznos eszköz tud lenni a háztartásban, amellyel jobbára minden általánosan felmerülő gondot meg tudunk oldani. Viszont működési elve okán van pár dolog, amit érdemes róla észben tartani. Nem véletlenül nevezik más néven merülő szivattyúnak is.

  • Járókerekes szivattyú

A maximális emelőmagasság még tovább növelhető egy járókerekes szivattyú esetében további járókerekek hozzáadásával.

  • Úszókapcsoló

Ez az alkatrész automatikusan lekapcsolja magát a szivattyút, mikor úgy érzékeli, hogy annyira lecsökken a tárolóban a vízszint, hogy az eszköz már minden jel szerint már szárazra került.

  • Megmaradó vízszint

Minden merülő szivattyúnál jellemző adat az a vízszint, ami alatt már nem képes szivattyúzni tovább az eszköz, mert a bemeneti nyílásán már levegőt is felszívna. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy teljes csont szárazra nem tudjuk szivattyúzni a helységet egy merülő szivattyúval. Ezt a problémát úgy szokás kiküszöbölni, hogy egy kisebb mélyedést alakítunk ki, és ott működtetjük a szivattyút. Mivel itt alacsonyabban fekszik a bemeneti nyílás, végeredményben csak ebben az úgynevezett „zsomp”-ban marad majd víz.