Miért pont Észak-Korea?

Észak-Korea a világ utolsó sztálinista országaként ismert. A nyugati és nemzeti propagandának köszönhetően nyugaton meglehetősen eltorzult kép alakult ki róla. Több beszámoló alapján az igazság a kettő közé tehető. Egyértelműen elzárkózott, diktatórikus országról van szó, de nem annyira túlzottan, mint ahogy a nyugati sajtó lefesti. Az odalátogatók mind-mind amellett érvelnek, hogy egyszer érdemes betekintést nyerni, hiszen egy teljesen más világ tárul az ember szeme elé.

 

Milyen feltételei vannak annak, hogy valaki átléphesse Észak-Korea határát?

Mint az a legtöbb nem Európai Uniós ország esetében igaz, Észak-Koreába is csak érvényes úti okmánnyal és vízummal lehet belépni. Az okmánynak legalább a hazautazástól számított hat hónapig érvényesnek kell lennie. Máskülönben el kell halasztanunk az utazást, amíg szert nem teszünk egy újabbra.

A vízum egyes helyzetekben helyben meghosszabbítható. Ehhez szükséges a vissza-vagy tovább utazáshoz szükséges repülőjegy, valamint a tartózkodáshoz szükséges pénzeszköz. vegyük figyelembe, hogy Dél-Koreából nem lehet beutazni az országba. A vízumkérelmek feldolgozása általában legalább négy hetet vesz igénybe. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükség van egy hivatalos koreai meghívólevélre (turisztikai célú beutazás esetén ezt az utazási iroda intézi). Tudni kell, hogy az észak-koreai hatóságok rövid időm belül változtathatják a beutazásokra vonatkozó szabályokon, ezért utazás előtt érdemes a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság bécsi nagykövetségén érdeklődni az aktuális szabályzásról.

Észak-Koreában nincs magyar nagykövetség vagy konzuli hivatal. A magyar állampolgárok érdekvédelmét a szöuli magyar nagykövetség látja el. A kapcsolattartás pedig a pekingi nagykövetségen keresztül történik. Ebből adódóan a konzuli segítség nyújtása rendkívül körülményes és hosszadalmas folyamat. Ezért érdemes – szükség esetén – az Európa Unió valamelyik tagállamának (német, brit, svéd, lengyel, cseh, bolgár) képviseletével felvenni a kapcsolatot.

Egyéni turizmusra nincs lehetőség az országban. Ennek többek között a szigorú beutazási szabályok az okai, de szerepet játszik a hiányos infrastruktúra is benne. Az üzleti vagy turista célú látogatás esetén külön vezető kíséri az érkezőket. A fővároson kívüli utazáshoz különböző engedélyekre van szükség, amelyeket a vezetőknek kell beszerezniük. Mindig legyen nálunk fényképes személyigazoló okmány, mert gyakoriak az ellenőrzőpontok. Fontos, hogy a kijelölt, illetve a beutazás előtt előzetesen jóváhagyott tartózkodási hely elhagyása szigorúan tilos. börtönbüntetés jár a szabályszegésért, úgyhogy jó, ha inkább előre tájékozódunk: https://kulonlegesuticelok.com/utazas/eszak-korea.

 

Pénznem, pénzváltás Észak-Koreában

Az országban észak-koreai vont használnak. Ez a helyi valuta, és kizárólag kézpénzes tranzakciókra van lehetőség. Sok helyen elfogadják az eurót, a dollárt és helyenként a kínai jüant is. Ezeket az üzletekben és éttermekben a hivatalos árfolyamon a helyi valutára váltanak. A helyi valuta bevitele és kivitele az országból tilos. Valamint hitelkártyát és utazási csekket sehol nem fogadnak el. 100 HUF kb. 320 von (KPW).

Észak-Koreában megtapasztalhatjuk a teljes izolációt

Általában már az ország határának átlépése előtt elkérik a mobiltelefonokat, GPS készülékeket, és pusztán az utazás végeztével szolgáltatják vissza őket. Ha mégis megmaradna a telefonunk, akkor sem használhatjuk őket telefonálásra vagy internetezésre, különösen nem külföldi hívások indítására, külföldi honlapok felkeresésére. Kerüljük a koreai nyelvű, vagy Dél-Koreában kiadott könyveket vagy egyéb kiadványokat, CD-ket stb. bevitelét az országba. Tovább nem vihetünk be magunkkal saját laptopot, ipad-ot, Kindle ebook olvasót sem. Amennyiben vallásos utazók vagyunk, akkor csak saját használó vallási könyvet vihetünk magunkkal. Semmi olyat, ami terjesztési célt szolgál.

Készíthetek videót és fényképeket Észak-Koreában?

Mindig kérdezzük meg a kísérőt arról, hogy a látogatott helyen engedélyezett-e a fénykép, illetve videófelvétel készítése. Bizonyos dolgot, pl. koreai hivatalnokok és az őrzött épületek fényképezése tilos. Nem publikálhatunk az utazás során semmit nyilvános csatornán. Ebbe beletartozik a rádió, TV, internet, blog, közösségi média felületek is. Kivételt csak az képez, akinek a hivatalos helyi utazásvezető írásos engedélyt ad.

Mit érdemes még tudni, mielőtt Észak-Koreába utazunk?

220 V, úgynevezett C típusú csatlakozókat használnak. Ezek megegyeznek az itthoniakkal.

A csapvíz nem iható. Kizárólag a forralt vagy a palackozott víz alkalmas emberi fogyasztásra.

Sose hagyjuk el az előírt útvonalat. A helyi vezető engedélye nélkül ez nem módosítható. Amennyiben a vezető engedélyezi, a költségek az utazót terhelik. Elhagyni a csoportot szigorúan tilos.

Néhány helyen dress-code van érvényben. Az öltözködési elvárások formálisabbak azoknál, amiket megszokhattunk. Vannak olyan épületek, helyszínek, amik csak a megfelelő viseletben látogathatók. Ilyen pl. a Kumsusan Sun Palota. Tilos a rövidnadrág, farmer nadrág, ujjatlan vagy rövid ujjú ing/póló, nyitott cipő (pl. papucsot, szandált).

Mindig ügyeljünk arra, hogy a kritikáinkat a rendszerről tartsuk meg magunknak, miután hazautaztunk. Ez érvényes plakátokra, kiadványokra és a személyes megnyilvánulásokra.