Hogyan függ össze a sóder szállítás és a betonkészítés számítása?

Ahhoz, hogy az ember okosan építkezhessen, először is, az anyagok mennyiségét kell kiszámolnia. Ez mindenképpen nehéz kérdés, gyakorlatilag látatlanban kell döntenünk dolgokról, azonban persze nem lehetetlen mégis megfelelő mennyiséget rendelni, hogyha okosan számolunk, és tudjuk, hogy mihez mennyi anyagra lesz szükség. A nehéz matekpéldákat persze rég elfelejtettük, mióta utoljára jártunk iskolába, azonban az élethez szükséges számításokra mindig szükségünk lesz. Az életben azonban a betonkészítéshez szükséges arányok az igazán fontosak, ezeket fogjuk most megnézni részletesebben, hogy egy kicsit könnyebb legyen a számolás. 

Mit kell tudni a sóder szállításhoz? A betonozás alapjai

Betonozásra mindig szükség lehet, éljünk akárhol. Hogyha a házat átalakítani szeretnénk, vagy bővítenénk, vagy ha csak az udvart szeretnénk átalakítani, járdát, kocsifeljárót készíteni. Még akkor is szükség lesz erre a tudásra, hogyha az ember csak vakolni szeretne. A betonozást pedig számolással kezdjük, aztán jöhet a sóder szállítás, ehhez azonban szükség van már előre tudni azt is, hogy miből, mennyit, és milyen fajtát rendeljünk, úgyhogy ezzel érdemes kezdeni a tanulási folyamatot. 

sóder-szállítás_pic1

A sóder szállításhoz tehát meg kell ismerkednünk azzal, miből is épül fel a beton. Természetesen fő összetevője maga a sóder lesz, ehhez társul a cement, a víz, és sokszor szükség lehet betonhálóra is, ami erősíti a készített betont. Ahhoz, hogy igazán jó minőségi betont tudjon az ember készíteni, először is le kell szögeznünk, hogy mindenképpen jó minőségű alapanyagokra lesz szükség, így ha rendelünk, akkor mindenképpen jó hírű, megbízható szóródóanyag-szállító cégtől tegyük. 

A betonozás folyamata maga három fő lépésből áll, amit érdemes megismerni, ezek közül az első a bedolgozás, a második a tömörítés, majd végül következhet az utókezelés. A folyamat kezdete előtt még tisztázni szükséges, hogy milyen betont is gyártunk, most a leggyakoribb vastagság elkészítéséről fogok írni, de ez igen eltérő lehet attól függően, hogy az ember mire fogja felhasználni a masszát. Egy tartótömbnek, ami egy oszlopot tart egyenesen, természetesen sűrűbbnek kell lennie, mint egy vékony járdának vagy vakolatnak, és egyáltalán nem mindegy az sem egy útnál például, hogy milyen nehézségű járművek fognak rajta járni. 

A beton arányairól a megfontolt sóder szállításhoz

Mik a beton tökéletes arányai, tehetjük fel a kérdést. Ezt a szakmában ökölszabálynak szokták hívni, lényegében arról van szó, hogy három vagy négy lapát sóderhez egy lapát cementnek kell társulnia, a vizet pedig addig öntjük, hogy a massza tartós legyen, de még ne tudjon folyni. Hogyha valaki nem profi, annak ez elég kétséges szabály lehet, hogy akkor most milyen is legyen a massza? Elvégre, folyik a tejbegríz textúrája is meg a szörpé is, de össze sem lehet őket hasonlítani szilárdság szempontjából. Úgyhogy, ha valamilyen pontosabb útmutatásra van szüksége valakinek, akkor így lehetne leírni a betonkészítést: arányaiban érdemes egy adag cementhez 3 adag sódert használni és 0,7 adag vizet tenni. Hogyha valaki ragaszkodik a mértékegységekhez, akkor 1 kiló cementhez 4,5 kg sódert keverjen, és öntse fel ezt 6 deci vízzel, így máris egyszerűbb lesz a dolog. Persze egy idő után mindenki belejön a készítésbe, hogyha már jobban ismeri a textúrát, így nem kell mindig mérleggel szenvednünk majd, csak eleinte lesz nehezebb a dolog. 

A matekozás ezután fordulhat abba az irányba, hogy megnézzük, mennyi betonra lesz szükség. Ez minden esetben más, tudnunk kell hozzá az adott terület szélességét, hosszát, a betonréteg tervezett vastagságát. Ami azonban egy kézzel foghatóbb érték, az az, hogy egy köbméter beton előállításához közel egy köbméter sóderre is lesz szükség, így nem érdemes nagyon levonni a többi hozzávaló értékét, hiszen egyébként is mindig több fogy az alapanyagokból az építkezésen, mint amennyit terveztünk, így legalább nem kell újabb adagot rendelnünk, még ha egy kicsit el is számoltuk magunkat, a sóder szállítás esetében ez pedig egy fontos tényező. 

sóder-szállítás_pic3

A sóder szállítás menete

A sóder szállításhoz tehát mindezeket a számításokat el kell végeznünk, hogy tudjuk, egyáltalán mennyi sóderre és cementre lesz szükség. Hogyha ez megvan, persze döntenünk kell a nagyságról is, ebben könnyen segítségünkre lehet a legtöbb szóródóanyag szállítással foglalkozó cég oldala, ahol nem csak a nagyságokat sorolják fel, hanem a felhasználáshoz is adnak tanácsokat, így a döntés nem lesz kifejezetten nehéz. Hogyha megszületett a döntés, akkor nincs más dolgunk, mint kérni néhány helyről ajánlatot, és kiválasztani a legkedvezőbbet. 

Természetes alternatívák a sóder szállítás mellett

A sóder szállítás mellett persze igénybe vehetjük az ilyen cégeket még számos alternatíva szállítására is. Ilyenek a murva, bazalt, kavicsok, amelyek mind remek alapanyagot jelentenek a kert kiépítéséhez a beton mellett vagy helyett is akár, hogyha valaki természetesebb környezetet szeretne az otthonának hívni.