Budapest munkásszállásokkal segíti a gazdaságot

Budapest munkásszállásokkal bőven el van látva, úgyhogy felmerülhet a kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a munkavállalóknak a fővárosban, milyen esetleges légszennyezési következményei vannak mindennek, és persze fontos kérdés, hogy összességében milyen hatással lehet a gazdaságra. Habár nem beszélünk milliók által igénybe vett szolgáltatással, azért a munkásszállók mindig tele vannak munkavállalókkal, akik a budapesti kedvezőbb fizetést választják a vidéki bérek helyett, még ha ehhez ideiglenesen el is kell hagyniuk otthonukat. 

Budapest munkásszállások szempontjából: gazdasági tényezők

A gazdasági tényezők szempontjából mindenképpen megéri a vidéki vendégmunkások alkalmazása a fővárosban. Persze jobb lenne több szempontból is, hogyha az ország nem lenne ennyire vízfejű, és a vidéki városok is megfelelő tempóban tudnának fejlődni, és felzárkózni a modernséghez. Így több munkahely alakulna ki a városokban, és nem feltétlenül kellene rögtön Pestre menni minden jó munkahelyért. Sajnos azonban ez nem olyan kérdéskör, amit a munkás maga tud eldönteni, vagy tenni valamit az érdekében. 

budapest-munkasszallasok_pic2

De ha már a helyzet ilyen, magának a gazdaságnak jót tesz, hogy a sok fővárosba érkező munkás segítségével dinamikusan tud fejlődni a fővárosunk. Remek lehetőség ez több szempontból is. A munkásoknak jó döntés, hogy nem egy albérletet választanak, ahol a bérleti díj felemészti azt az extrát, amennyivel többet lehet itt keresni, míg a munkásszállások díja sokkal kedvezőbb lehet, hiszen napi szinten van számolva a legtöbb helyen, és még az sem ritka, hogy bizonyos részét (vagy akár az egészet) a munkáltató állja. Sokat nem beszélünk erről, de azért azt is érdemes megemlíteni, hogy Budapest munkásszállások szempontjából egy elég legálisnak tekinthető szállásforma, tehát rendesen van adózva a tulaj szempontjából. Azonban ugyanez nem igaz a bérletről. Persze törvények és intézkedések erre is vannak, rendes szerződést kéne írni minden albérletnél, és állandó vagy tartózkodási lakcímnek bejelenteni, azonban ezt a bérbeadók jelentős része figyelmen kívül hagyja. Ennek következtében nem is adóznak, úgyhogy az előbbi nyilvánvalóan pozitív hatással van a gazdaságra, míg az utóbbinak negatív következményei vannak. 

Persze befektetésnek sem éppen rossz a dolog. Budapest munkásszállások szempontjából mindig jó döntés lesz, hogyha az ember valamilyen jó befektetést szeretne, amivel tartós és folyamatos bevételhez juthat. Persze azért energiával is jár a dolog, többel is, mint egy albérlet esetében. Viszont így egyszerre minden szobában, ami megfelelően fel van szerelve, elszállásolható 3-5 ezer forint között  (már ami a 2022 nyári árakat illeti) egy-egy ember, szobamérettől függően 2-6, akár 10 ember is, emeletes ágyakon. Persze ehhez elég fürdőszobát, konyhát is ki kell alakítani, azonban határozottan jobban kijöhet egy nagyobb lakásnál a munkásszállás kialakítása, mintha bérbe kerülne. 

Budapest munkásszállások szempontjából és a környezeti tényezők

Budapest munkásszállások szempontjából megvizsgálandó környezetünk szerint is. Ez alatt a környezetkímélő- vagy szennyező hatást érhetjük. A bejárásnál mindenképpen előnyösebb a környezet szempontjából. A tömegközlekedéssel ugyan sokat tud az ember javítani a helyzeten, azonban nem mindenki venné ezt igénybe, és személyautóval járna. Míg a munkásszállásról indulva az autóval való közlekedés is lerövidül, úgyhogy mindenképpen egy kímélő helyzetről beszélhetünk. Sokan pedig úgy érzik, hogy a főváros közlekedési lehetőségei miatt nem is szükséges az autóval való közlekedés, hanem maradnak a tömegközlekedésnél. 

budapest-munkasszallasok_pic3

Budapest munkásszállások tekintetében tehát…

Budapest munkásszállások tekintetében tehát mindenképpen el van látva, azonban ennek sok pozitív következménye van. A munkások szempontjából is jó döntés, hiszen többet kereshet a fővárosban és sok a munkalehetőség, míg vidéken nincsenek ilyen jó ajánlatok mindenki számára. Azoknak is jó lehet, akik szeretnének egy jól jövedelmező befektetést, de nem akarnak kísérletezni valami bizonytalannal. Esetleg csak örököltek egy nagyobb ingatlant, amihez jól jöhetne, ha laknak is benne. Mindezt legálisan is jól keresve teheti meg az ember, és csak fenn kell tartani a helyet, ami viszont hamar visszatéríti az árát, úgyhogy én mindenképpen csak azt tudom mondani, hogy ez egy nagyon jó lehetőség, hogyha gyarapítani szeretnénk egy kicsit a vagyonunkat és komolyan belevágnánk valamilyen nem túl megterhelő vállalkozásba. Így nem kell állandó árucserével, előállítással foglalkoznunk, nincsenek megrendelések, csak foglalások és néhány ágynemű elmosása minden héten, ráadásul a rizikófaktora is alacsony. Mindemellett pedig nem csak saját magunkon segítünk így, hanem a környezetünknek, a fejlődésnek és a gazdaságnak is előrelépést jelenthet egy ilyen vállalkozás a részünkről. Akár már ma elkezdhetjük tervezni, hogy pontosan mit és hogyan kell beszerezni és papírozni ehhez a lehetőséghez, de nem kell sietnünk Budapest munkásszállások tekintetében mindig nyitott lesz.