Szárítógéppel könnyebb az élet

Azt kell mondjam, hogy az összes többi háztartási eszközhöz mérve, az én kedvencem a szárítógép. Habár az első helyre volt pár befutó, mint a kenyérsütőgép vagy a kontakt grill, azonban mégsem a konyha egyik eszköze győzött. Ez utóbbi kettő azért nem lett végül befutó, mert összességében nem használom őket minden egyes héten, vagy heti többször, és nem egy kötelező munkát vesznek le a vállamról, hanem csak extrát jelentenek, segítséget a finom ételek készítéséhez. De ugyanez igaz más itthoni eszközre is. A szárítógép azonban valami sokkal több, ezt szeretném a későbbiekben majd részletesebben is kifejteni. 

szarítogep_pic2

A szárítógéppel való ismerkedés

A szárítógépnek sok előnye van, amiről korábban nem tudtam, amíg nem költöztem be egy olyan albérletbe, ahol volt egy. Először persze én is ugyanolyan előítéletes voltam, mint a szüleim korosztálya, akiktől minden kényelmi extrára csak azt lehet hallani, hogy felesleges pénzkidobás, meg bezzeg az én időmben még mezítláb mentünk kilométereket az iskolába is és kézzel mostunk. De ha már lehetőségünk van valami többre és jobbra és gyorsabbra, miért is ne vennénk igénybe? Azért egy darabig én sem próbáltam ki, mert hát ott volt az albérlet díja, a rezsi költsége, közös költség, na meg a bevásárlás és berendezkedés sem két forint. Hát a szárítógép fogyasztását nem akartam még ebbe a levesbe dobni, úgyhogy nem próbálkoztam, legalábbis amíg napos volt az idő. 

Egy darabig az erkélyen szárítottam, bár megesett az is, hogy lefújt egy-egy zoknit a negyedikről a szél, én pedig lépcsőzhettem le érte (és bevallom ezt nem mindig tettem meg, volt hogy egyszerűen csak lemondtam a zokniról, mondván úgyis régi vagy lyukas vagy nem is szerettem, szorította a lábam, legalább megszabadultam tőle). Viszont aztán megjött a tél is, és már nem száradtak meg a hűvös párás időben a dolgok, helyette néha keményre fagytak és véletlenül egyszer össze is törtem az egyik pulcsimat, azóta hordhatatlan, úgyhogy a kukában végezte. A benti szárítás következett, azzal meg az volt a baj, hogy egy idő után az egész kis lakást belepte egy ilyen száradó ruha szag, ami nem, nem volt kellemes. Leginkább az ázott kutya szagához tudnám hasonlítani. Végül akkor adtam fel teljesen a dolgot, mikor penész is megjelent a falon. Már eleve zavart a szag, a kis lakásban a sok helyet elfoglaló szárító, és akkor még az enyhe zöldes szín is megjelent a fehér falakon csíkokban, amik kicsit voltak ugyan, de egy ekkora szobában minden számít. Allergiás is vagyok rá, vagy legalábbis érzékeny, aludni sem tudtam az átható szagtól, és mikor náthaszerű tüneteket kezdtem produkálni, végül úgy döntöttem, hogy elég volt a szenvedéstől, megéri nekem az a havi néhány ezer forint, hogy többet ne kelljen penésszel bajlódnom és a száradó ruhákat kerülgetnem meg teregetnem. És végül nem kellett csalódnom. 

Először persze furcsa volt, kicsit más az állaga a száradt ruháknak, mint azoknak, amik természetesen veszítik el nedvességüket. Viszont határozottan egyszerűbb volt maga a folyamat, csak átraktam a kimosott ruhákat, elindítottam a programot, és egy órával később már hordható állapotban is voltak a ruháim, amit korábban én még soha nem tapasztaltam, úgyhogy mindenképpen egy jó élmény volt számomra az ismerkedés. De ezek után már csak a tapasztalt előnyökről szeretnék beszámolni, nem folytatnám részleteiben a történetemet a szárítógéppel.

A szárítógép előnyei

A szárítógép nagy segítséget jelent az életembe, igazi kényelmi funkciónak mondanám. Most már nem kell egy hétre előre elterveznem, hogy melyik ruhám mikor vegyem fel, mert legalább három nap szükséges ahhoz, hogy hordható legyen egy darab mosás után. Helyette elég egy-másfél órára előre gondolkoznom, és máris ugyanott tartunk, nem kell számolnom a napokat. 

Megúszom így a teregetést is, ami legalább egy húsz perc egy adag ruhánál a kényelmetlen kis benti szárítón. Azt nem mondom, hogy nyáron soha nem fogok az erkélyen szárítani, de azért a szárítógép sok időt megspórol nekem, úgyhogy nem igazán szeretném azért azt a helyet használni. Azért is jó, mert így a kevés kis helyet használhatnám inkább kis konyhakertnek vagy virágok tárolására, még egy kis asztal székkel is odaférne. Meg hát nagy előnye a szárítógépnek, hogy nem kell mellette az időjáráshoz alkalmazkodni, míg nyáron a záporok és zivatarok idejében lehet, hogy napi háromszor kéne beszednem és kitennem a ruhákat, aztán megint csak a lakásban lenne kellemetlen szag, ameddig azok száradnak. 

szarítogep_pic1

A számlán sem érzem kifejezetten, hogy megemelkedett volna. Egyedül élek, úgyhogy olyan sokat nem mosok, a víz pedig nem egy drága dolog. Ha a penész irtására kellene helyette mindenféle vegyszereket vennem, igazából többet költenék, mint így, hogy egyszerűen csak a szárítógépet használom. 

Akkor megéri szárítógépet használni?

Hogy egy kis végszót adjak a dolognak, azt mondanám, hogy mindenképpen. Ha nekem bevált, másnak is biztosan a kedvére lesz a kényelem, amit egy szárítógép kínál az ember számára. Szerintem nem is lehetett volna jobb felfedezésem az elmúlt időben. Hogyha egyszer saját házam lesz, abba is biztosan kerülni fog egy szárítógép, már nem tudnék nélküle élni.