Hogyan készüljünk a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra és mire számítsunk?

A teljesítménydiagnosztika ma már a sportolói élet része, amely nem csak a versenyzők, sportolók életét könnyíti meg, de az edzők munkája is sokkal gördülékenyebb lesz és persze az eredmények is magukért beszélnek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindenki más, és máshonnan indul, így az egyes edzések nem várhatók el mindenkitől egyformán jól teljesítve. A cél pedig nem is másokhoz képest való haladás, hanem a saját határaink feszegetése, a próbálkozás valami jobb felé, ami majd segít minket a karrierünk során a jövőben.

A teljesítménydiagnosztika: ezt kell tudnod

A teljesítménydiagnosztika többfajta vizsgálatból és tesztből áll, amelynek kiértékelésével sokkal jobban megismerheted a tested, hogy mit bírsz el és hova tudsz, mennyi idő alatt fejlődni. Segítséggel lehet a személyre szabott diéta kialakításában, ami mindenki számára fontos lehet, hiszen ez is része az izmok építésének, az állóképesség növelésének. És persze maguk az erőnléti és konkrét edzések is jóval hatékonyabban lehetnek egy ilyen tudással, amit a teljesítménydiagnosztika nyújthat az ember számára.

A teljesítménydiagnosztika nem csak egy egyszeri alkalom, ami egy adott pontban megvizsgálja az embert, hanem arra is remek megoldást jelent, hogy az ember a fejlődését nyomon tudja követni. Évente akár 5-6 alkalommal is el lehet végeztetni a vizsgálatot, így az egyes új edzések hatékonyságát is meg tudjuk nézni, és persze számszerűsíteni tudjuk a haladást, ezzel követve figyelemmel, hogy hogyan halad az adott versenyző, és mely stratégiák válnak be jobban a többinél.

Hogyan juthatunk teljesítménydiagnosztikai eredményhez?

A teljesítménydiagnosztika bárki számára elérhető, aki foglal időpontot rá, nem kell egy konkrét körzethez tartoznunk vagy egyenesen edzői, sportklub vezetői ajánlást hoznunk. Így tehát az ajtó nyitva áll gyakorlatilag mindenki előtt, aki egy kicsit jobban meg szeretné ismerni önmagát, vagy éppen most kezdene el edzeni komolyabban, és meg akarja tudni, hol is volt a 0. pont, amikor még egy teljesen másik ember volt, mint amilyen néhány hónappal vagy egy évvel később lesz.

A teljesítménydiagnosztika vizsgálatok elvégeztetéséhez a SYNLAB oldalát tudom ajánlani, ahol számos egyéb teszt és vizsgálat is megtalálható, így minden probléma megválaszolatlan kérdés esetén fordulhatunk hozzájuk, ráadásul nem is csak egy helyen vannak jelen a fővárosban. Így mindenki tud a lakhelyéhez közel eső klinikát találni. A vizsgálatok náluk nem ritka, hogy egyes csomagokba vannak rendezve, ami sokkal könnyebbé teszi a választást, nagyjából felsorolja, hogy az adott edzettségi állapothoz mely csomagra és vizsgálatokra van szüksége az egyénnek, megkönnyítve ezzel az ember dolgát.

A teljesítménydiagnosztikai vizsgálat menete

Mivel minden csomag más és más, ezért legfőképpen lehetőségekről tudok írni a csomagok keretében. Általában a vizsgálatok valamilyen kondigépen, biciklin vagy futópadon történnek, és számos „küszöböt” meg tudnak állapítani a szakemberek a vizsgálatok segítségével. Az egészen profi vizsgálatok végeznek ezentúl vizeletvizsgálatot, amelyből számos fontos adat következtethető, megnézik a vitamin- és ásványi anyag szinteket a labortesztekkel. További eredményeket vérvétel segítségével kaphatunk, amely szintén egy egész sor statisztikai adatot tár a szakemberek elé. A csomagokban részletes adatokat kaphatunk a májfunkciókról, vesefunkciókról, természetesen a szív- és a vérkeringés állapotáról, de még a hormonális értékekről is. A SYNLAB-nál tehát nem csak egy terheléses vizsgálatot vehetünk igénybe, hanem egy olyan teljes körű kivizsgálást kaphatunk, amely megkönnyítheti az egész sportolói életet, segítségével az ember kiegyensúlyozott lesz, az immunrendszere kiválóan fog működni, hogyha az átlagtól eltérő értékeket kiegyensúlyozza, jobban fogja bírni az edzéseket, a sérülésekből gyorsabban kilábal.

teljesitmenydiagnosztika-pic2

Mely teljesítménydiagnosztikai csomagokat vehetjük igénybe a SYNLAB-nál?

A teljesítménydiagnosztika tekintetében az oldal jelenleg hétfajta különböző csomagot tud ajánlani az érdeklődők számára, melyek eltérő részletességgel vizsgálják meg a sportolói testet és ennek megfelelően az áruk is különbözik. A számunkra tökéletes csomagot egy kisebb kérdőívszerű teszttel tudjuk itt megtalálni, ami a napi edzésekre vonatkozik, majd a kiválasztott csomagra rá is tudunk kattintani, és minden fontos információt elolvasni azzal kapcsolatban.

Érdemes tehát mindenképpen egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot elvégeztetni az erőnlét és az egészségi állapot felmérésének érdekében, illetve a további fejlődésünk szempontjából is. Fájdalommentes, gyors és még a pénztárcánkat sem fogja nagyon megterhelni, ugyanakkor a haszna többszörösen is vissza fogja hozni számunkra az árát, ehhez kétség sem férhet. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha valamilyen biztos kezdőpontra vágyna az edzések elkezdésekor, vagy csak egyszerűen szeretné minden téren növelni a nyerési esélyeit a jövőre nézve. Mindkét esetben megéri ezt a vizsgálatot választani.