Az építőipari könyvek nem is olyan titkos lelőhelye

Sokan szeretik az építészetet, és foglalkozni is szeretnek vele. A szép boltíveket, a gyönyörű ablakokat, a különböző mennyezeti megoldásokat. Azt hiszem, az építészet mindannyiunk számára érdekes lehet, hiszen a mindennapi életben is naponta több százszor megyünk el a bizonyítékai mellett. Budapesten rengeteg különleges építészeti stílusban épült intézményt fedezhetünk fel, amelyek egyszerre a történelmünk és az imázsunk értékes darabjai. Az építőipari könyvek kifejezés talán elsőre túl komolynak és száraznak tűnhet, de higgyük csak el nyugodtan, ezek is lehetnek éppen olyan izgalmasok, mint egy-egy romantikus regény. Nézzünk is bele tehát ebbe a felettébb izgalmas világba egy kicsit részletesebben. Mégis milyen előnyeink származhatnak az építőipari könyvek olvasásából? Hol szerezzük be ezeket az építőipari könyveket? Minden kérdésre választ fogunk találni a továbbiakban.

Milyen építőipari könyveket találhatok?

Az építőipari könyvek közt számos hasznos és érdekes olvasmányt találhatunk. Nem is gondolná az ember, mennyi különböző szempont szerint lehet ilyen könyveket találni. Csak a teljesség igénye nélkül szeretnék néhányat felsorolni, amelyek szerintem mindenki számára érdekfeszítőnek lehetnek. Ha valaki ezzel kapcsolatos szakmát tanul éppen, különösen jól jöhet számára egy-egy specifikus fajta, hiszen egészen különös témákat is boncolgatnak ezek a könyvek. Találhatunk köztük olyanokat, amelyek egy-egy építészeti stílust vesznek alapul és azt mutatják be pontosabban, jól körüljárva a témát, míg mások kifejezetten egy-egy bizonyos fajta építményt mutatnak egészen az apró részletekig. Vannak, amelyek a stílussal foglalkoznak, mások a tervezéssel, esetleg az anyagokkal. Ennek segítségével találhatunk építőipari könyveket például a hőszigetelő anyagokról irodalmat, a kőházakról könyvet, kifejezetten egy-egy híres építész munkájáról beszámolót, a pincék építéséről szóló szöveget is. Továbbá a történelemben előforduló építészeti irányzatok változásáról könyvet, templomokról szólókat, még a kertekről beszámolókat is. Találhatunk itt a modern és a klasszikus építészettel foglalkozó könyveket is, inkább művészeti, kulturális tematikájúakat és tényleg ipari szemszögből vizsgálódókat is. Gyakorlatilag bármilyen specifikus kritérium alapján is vagyunk érdekeltek az építészetben, hozzá kapcsolódó irodalmat egészen biztosan találni fogunk.

Hol találhatunk építőipari könyveket?

Persze bemehetünk találomra egy-egy nagyobb könyvesboltba, de gondolom elég nyilvánvaló, hogy ott nem fogunk ilyen széleskörű választékot találni. A legjobban természetesen azzal járunk, hogyha nem is keresünk olyan könyvesboltot vagy antikváriumot, ami kifejezetten ezzel foglalkozik, hiszen kicsi a valószínűsége annak, hogy sikerrel is fogunk járni. Egyhamar biztosan nem. Szóval legjobb barátunk, az internet, most is segítségünkre lehet, hiszen szinte minden árucikkből itt találhatjuk már a legnagyobb és legszéleskörűbb választékot. De ezen belül hol is keresgéljünk? Természetesen a segítségünkre lehetnek a legnagyobb könyváruházak oldalai, de személy szerint egy másik lelőhelyet ajánlanék, mivel itt található a legtöbb építőipari könyvekből álló kínálat. Az alábbi linken tudja bárki elérni, akit érdekelnek az építőipari könyvek: https://www.terc.hu/konyvek. Itt tényleg mindenféle témába vágó irodalmat megtalálunk, ami csak érdekel bennünket. Legyen szó történelmi időszakok építészeti stílusairól, a világ különböző részeinek építőiparát taglaló könyvekről, különböző házak típusairól vagy a különböző anyagok építőipari felhasználásának lehetőségeiről.

Miért előnyös építőipari könyveket olvasni?

Nem csak szakmabelieknek érdemes a kézbe venni az ilyesfajta irodalmat, bár én azt tartom, hogy akármilyen könyvet is olvas az ember, több lesz általa. Éppen ez a helyzet itt is, hiszen nem feltétlenül gondolná mindenki, hogy egy építőiparral foglalkozó könyv számára ideális olvasmány lehet, és aztán kiderülhet, hogy mégis! Hiszen az építészet nem csak egy módja annak, hogy elhelyezzék zárt térben a különböző intézményeket, annál sokkal több. Nem hiába van annyi könyv, amely éppen egy-egy építész remekműveivel foglalkozik. Látszik a kész alkotásokban a tervező lelke, a stílusa, a nagysága. Valami maradandó és szép és biztonságos alkotása, amely a következő generációknak is szolgálni fog. Emellett reprezentálják ezek az építmények a különböző korokat is. Megmutatják, hol tartott az emberiség fejlettségi szintje, milyen formákban és anyagokban gondolkodott. Hiszen az első történelemóráinkon is nem mást veszünk, mint az ókori építési stílusokat. Jellemezni tudjuk őket, általuk megmondani, melyik országot jelöli egy-egy rajz. Kulturális értékek ezek az épületek, és már önmagában csodaként kellene felfognunk, hogy az ember képes alkotni, és nem maradtunk a barlangokban megbúvásnál, hanem külön kis búvóhelyeket hoztunk létre mindannyian, amit aztán otthonnak, iskolának, parlamentnek neveztünk el. Nem is gondolnánk, mennyi mindent elárul egy-egy épület rólunk, de ha csak azt nézzük, hogy hová szoktunk mondjuk egy nyaralás alkalmával betérni, egyből a templomok, múzeumok, különleges építmények fognak eszünkbe jutni. Szóval laikusként is igazán hasznos és értékes információkat tudhatunk meg ezekből a könyvekből, ezért csak annyit tudok még hozzátenni az írásomhoz, hogy olvasásra fel!