Mikor jön jól a ponyvás teherautó bérlés?

A ponyvás teherautó bérlés nem olyan, amit az ember naponta csinál. Ha naponta szüksége van nagyobb gépjárműre, akkor általában beruház egyre-kettőre. Másoknak pedig életükben egyszer-kétszer kell ilyenre adni a fejüket. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor rádöbbenünk, milyen jó, hogy erre lehetőségünk van, mert különben gondjaink akadnának. Ilyen, amikor saját vállalati vagy magán teherautónk adja meg magát, s nekünk sürgősen kellene egy másik. Ha fuvarozó cég vagyunk, és csak így teljesíthető a megbízás. Esetleg magánszemélyként éppen költözködünk, és nem opció az, hogy személyautóval tíz-tizenöt kört tegyünk, mire végre minden átkerül. Sok olyan helyzet van, amikor jobban megéri a ponyvás teherautó bérlés, mint egy új gépjármű vásárlása. Például, ha hirtelen több szállítani való akad, de ez csak időszakosan jellemző.

Milyen feltételekkel történhet a ponyvás teherautó bérlés?

Az autóbérlés, így a ponyvás teherautó bérlés is feltételekhez kötött, hiszen mindkét fél biztosítékot szeretne arra, hogy a leszerződés és visszajuttatás problémamentesen történik. Például az ügyfél az elképzeléseinek megfelelő autót kapja, és azt ugyanolyan műszaki és esztétikai állapotban juttatja vissza a kölcsönzőnek. Fontos, hogy a bérlőnek legyen legalább B kategóriás jogosítványa és több legyen, mint 18 éves. Helyenként a korhatár magasabb is lehet, illetve a teherautó méretétől függően más vezetői engedélyt is kérhetnek. Ezen kívül a bérléshez szükséges a személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímigazoló kártya, adókártya felmutatása. Jogi személy esetén ezek a gépkocsivezető okiratai, 6 hónapnál nem régebbi cégkivonat, aláírási címpéldány és szükség esetén egy meghatalmazás. Előfordulhat az is, hogy a szerződés megkötéséhez két tanura van szükség, akiket nekünk kell megkérnünk, hogy kísérjenek el. Ezzel alapvetően nincsen baj, hiszen jogilag így állja meg a helyét, mindkét fél érdekeit egyaránt szolgálja. Ha egy kölcsönző erre hangsúlyt fektet, akkor a megbízhatóságra törekszenek. Kaucióra mindig számítsunk. Ez a biztosíték a kölcsönző számára, hogy épségben visszajuttatjuk a járművet hozzájuk. Általában van kilométerlimit. Ez azt jelenti, hogy a bérelt járművel nem tehetünk meg x kilométernél többet, kivéve, ha ráfizetünk. A legtöbb kölcsönző nem engedélyezi az autó külföldre vitelét. Ha nekünk mégis ez lenne a célunk, akkor bérléskor erre mindig kérdezzünk rá.
A ponyvás teherautót teli tankkal, tisztán kapjuk meg, és így szolgáltassuk is vissza. Van, ahol teli tank nélkül nem veszik át, ami plusz költségeket jelenthet a számunkra. Ha jó kölcsönzőt választunk, akkor az autópálya matricák miatt nem kell aggódnunk, mert a jármű rendelkezik vele, azonban minden más költségről nekünk kell gondoskodnunk. Ilyenek a parkolási díjak, egyéb útdíjak. A matricára kérdezzünk rá, ha nem említik, mert súlyos bírság jár a hiányáért.
Találhatunk olyan kölcsönzőket, ahol vállalják a jármű házhoz vitelét is. Érdeklődjünk a kölcsönző munkatársainál ennek lehetőségéről és díjazásáról.

Milyen árakban mozog a ponyvás teherautó bérlés?

A ponyvás teherautó bérlés árszabása rendszerint az idő és a megtett távolság függvénye. Vagyis az, mennyi időre szeretnénk kibérelni a járművet és hány kilométert szándékozunk megtenni vele. Természetesen az autó típusa és mérete is hatással van a díjakra. A legtöbb helyen ebbe az árba az autópálya matricát is beleszámolják már. Általában lehetőség van korlátlan kilométer megtételére is, de annak ára eltérő.
Kiemelten fontos kérdés még a biztosítás. Minden esetben jó, ha a járműre teljes körű biztosítást kötünk, mert az fedez minden használatból adódó vagy egyéb kárt. A lehetőségekről érdeklődjünk a kölcsönzőnél. Sok helyen ezeket a biztosítási feltételek az Általános Bérleti Feltételek tartalmazza, amit figyelmesen olvassunk el az aláírás előtt. Általában a kártérítés kötelezettsége akkor érvényes bérlőre, ha saját hibás baleset történik, ami káronként eltéri százalékot jelent. Ez szintén egy olyan pont, amit a kölcsönzők egyénileg szabnak meg, ezért érdemes figyelmesen hallgatni az üzletkötőt és ha nem említi, akkor rákérdezni.
Amennyiben nekünk sürgősen szükségünk van a járműre, de már munkaidőn kívül vagyunk, keressünk olyan szolgáltató, ahol vállalják azt, hogy bizonyos térítés ellenében kiadják a teherautót. Ez alkalmi díj.
Ponyvás teherautó bérlés során a kiegészítő felszereléséről az üzletkötőt kérdezzünk. Van, ami jár, de van, aminek extra díja van. Ez szállítás esetén például a rakományrögzítő hevederekre is vonatkozhat.

És végül a ponyvás teherautó bérlés hol éri meg a legjobban?

Nehéz nem általános következtetést levonni. A megbízható kölcsönzők körültekintőek és mindkét fél érdekeit szem előtt tartják. Csakis olyan járművet vegyünk át, amely műszakilag megfelelő állapotban van. Amennyiben a szolgáltató erre nem fektet hangsúlyt, ne bízzunk meg benne. Előnyös továbbá az, ha a kölcsönzőnek saját éjjel-nappali segélyvonala van baj és probléma esetére. AZ, hogy hol éri meg a legjobban, az a részletekben rejlik.