Mi is pontosan a poratka allergia és hogyan tudjuk megfelelően kezelni? 

A poratka allergia a házi poratka nyomán keletkezett érzékenység. De mi is pontosan a poratka, a poratka allergia és hogyan lehet megfelelően kezelni, megelőzni? Most végignézzük az összes fontos tényezőt, kezdve a probléma magyarázatától, majd megnézzük, milyen tüneteket okoz az allergia, és persze a kezelési módszerekre is fontos, ha nem a legfontosabb kitérni. 

Mi is pontosan a poratka allergia?

Alapvetően az ember nem magára a poratkára allergiás, hanem annak székletére, amely olyan apró részecskékben száll a levegőben, hogy észre sem lehet venni, így nehéz arra is rájönni, hogy mi okozhatja a tüneteket. És hát poratka nagyon sok helyen van. 

Két fajtája létezik, amelyek latin nevét feleslegesnek tartom megosztani a lényeg szempontjából. Annál is fontosabb, hogy főleg tavasszal és ősszel nagyobb a számuk, de télen is előfordulhatnak, így sosem vagyunk teljesen biztonságban a problémától, szemben egy szezonális szénanáthával. Lakáson belül okozza a komolyabb és kellemetlen tüneteket, mivel ilyenkor a kinti nedvesség és a benti ruhaszárítás miatt megnő a lakások belső levegőjének páratartalma, és a lakások túlfűtése is elősegítheti, hogy az atkák a téli hidegben és túl tudjanak élni. Számuk azonban ilyenkor a legkevesebb. 

poratka-allergia_pic4

Milyen tüneteket produkál a poratka allergia?

A poratka allergia többfajta tünetet produkál, amelyek azonban sokszor elég átlagosak ahhoz, hogy még a háziorvos se kezdjen rögtön erre a gondra gyanakodni. Ilyenek a légúti panaszok, amik egész évben igen elterjedt problémát jelentek az ember számára. Hidegebb évszakban persze teljesen megszokottak ezek a jelek, de még nyáron sem ritka az, hogy valaki bulizás közben vagy a túl sok jeges italtól megfázik. A poratka allergia légúti tünetei közé tartozik tehát az allergiás nátha, ami gyakorlatilag olyan, mint egy megfázás, és az asztma, amivel kapcsolatban könnyen gyanakodhatnak az orvosok valamilyen egyéb problémára. 

Másik kategóriáját a jelentik a bőrtünetek az allergiának. Sokszor tévesztik össze ezeket is kiütésekkel és ekcémával, amikről érdemes kikérni egy bőrgyógyász véleményét, aki mintát is vesz, hogyha az ekcémára kapott gyógyszerek nem válnak be, és így talán egy valós diagnózishoz juthat az ember. 

A poratka allergia kezelése

A poratka allergia kezeléséhez először egy diagnózist kell kapnunk, ami nem mindig egyszerű, mivel a háziorvos hajlamos a tüneti kezelésre a dolgok mélyére ásása helyett. Így lehet, hogy kapunk egy átlagos, szénanáthára kapható allergia gyógyszert, vagy egy kenőcsöt a kiütésekre, azonban nem árt, hogyha az ember egy idő után a saját kezébe veszi az ügyet, és elmegy akár egy magánklinikára is, hogy elvégezhessenek rajta egy vértesztet vagy Prick tesztet. Így már sokkal könnyebb dolgunk lesz. Sőt, ha az embernek egy allergiája van, hajlamos lehet többre is, így érdemes egy viszonylag szélesebb körű vizsgálatra is elmenni ezután, hogy ne érhessen minket meglepetés. Vannak olyan érzékenységek, amik egy időben nagyon gyenge, szinte észrevehetetlen jeleket adnak, míg máskor egy-két érintkezés után is akár életveszélyes állapot léphet elő, így nem jó várni az orvosnál tett látogatással. 

Segíthet diagnózist kapni bőrproblémák esetén egy bőrgyógyász, míg ha légúti panaszaink vannak, akkor a fül-orr-gégészetnél tett látogatás jelenheti a megoldást a problémánkra. 

poratka-allergia_pic1

De milyen kezelési formák is jöhetnek szóba pontosan a poratka allergia esetében?

Először is, lehet szó immunterápiáról, ami elsőre talán ijesztőnek hangozhat, azonban nem kell félnünk tőle. Maga a kezelés teljesen fájdalommentes, itt a szervezetet szoktatják hozzá az allergén anyaghoz, pontosabban annak egy módosított, ártalmatlan változatához. Ez történik a legtöbb vakcina esetében is, az elölt kórokozó betegséget nem okoz ugyan, de a szervezet úgy képes rá reagálni, ahogy egy élő ágenssel tenné, tehát ellenanyagot termel, védekezési stratégiát állít fel, amit a következő találkozáskor már alkalmazni is képes. 

Persze nem árt, hogyha az ember nem csak saját magát képzi a poratkák ellen, hanem azokat el is távolítja otthonából. Száz százalékig persze sosem lehetünk biztosak benne, hogy ez sikerülni fog, azonban nagy részüktől sikeresen meg lehet szabadulni néhány módszerrel. Teljes ágynemű-cserére lehet szükségünk ilyenkor, fertőtlenítenünk kell a lakás összes bútorát, ami textilből áll vagy az fedi. Ne feledkezzünk meg a függönyökről, terítőkről sem, ezeket is mindenképpen ki kell mosni, és nem csak egyszer, hanem néhány hetes rendszerességgel. A poratka allergia okozói lehetnek a plüssállatokban megbúvó kórokozók is, ezeket is mindig tisztítani kell. A ruhánkat naponta cseréljük, és elzárva érdemes tartani azokat a szoba levegőjétől. Fontos a folyamatos személyi higiénia is: fürödjünk és mossunk hajat rendszeresen, és még az alig használt zoknit se vegyük fel újra mosás nélkül. 

Hogyha mindezeket betartjuk, akkor hatékonyan védekezhettünk a poratka allergia ellen. Amit még ne felejtsünk el, hogy az állatok is küzdhetnek az allergiával, sőt a poratka rövid ideig tartó hordozói is lehetnek.